nordr

Intervju med nabo: Byliv for alle penga

2020-03-26
Det er en viss internasjonal swung over ekteparet Linda og Daniel Paul Gregory Hesketh. Hun vokste opp på et tettsted i Akershus, han kommer fra Harrogate i North Yorkshire, de traff hverandre i Brasil og har endt opp i området Bjølsen/Sagene/Storo. Og har ingen planer om å dra derfra.

Det er middag og en smått hektisk stemning hos familien Hesketh. Familiens Chariman of the board, 16 måneder gamle Lily, skriker både etter mat og oppmerksomhet. «Vi kaller det fake news,» sier Dan med knusktørr britisk humor. Pastaskruer kommer, Lily gyver løs på monteringsarbeidet og grunnen til at vi sitter her kan komme på banen – tanker om å bo i byen, oppdra barn i byen og det nye hjemmet de snart skal flytte inn i: Nyegaardskvartalet på Storo.

«Jeg kom til Norge for 11 år siden, og gjorde det på grunn av den store internasjonale klassikeren; kjærlighet.» Dan smiler. «Det hender rett som det er at jeg møter landsmenn som kom hit på grunn av en dame men som endte opp uten. De sitter på engelske puber som emosjonelle båtflyktninger. I vårt tilfelle har kjærligheten klart seg som bare det.»

Et digert brudebilde på veggen bekrefter påstanden.

«Oslo var et naturlig sted å bosette seg,» sier Linda. «Og vi falt for området rundt Bjølsen/Sagene/Storo. Tett på alt som er fint og bra. I begynnelsen leide vi, men for to år siden fant vi ut at det var smart å komme seg inn på markedet. Så da endte vi opp her i Hans Nielsens Haugesgate. Et veldrevet borettslag fra 30-tallet. Hyggelig, fint, men litt myke vegger.» Fra bakgården kommer det en jevn strøm med drønnelyder, det borres etter fjernvarme. Kravene til lydisolasjon var helt åpenbart en ganske annen på 1930-tallet.


Dan overtar. «Men da Lily kom på banen ble det litt smått. Rommet jeg brukte til kontor ble okkupert av henne, og vi begynte å se oss om etter noe nytt. Og slik dukket Nyegaardskvartalet opp i tankerekken. Vi bor rett i nærheten, og passerte tomten jevnlig. Det så veldig bra ut, mye plass for pengene.»

Linda skyter inn. «Å kjøpe ny bolig er et stort valg, særlig når det er barn i bildet. Nærmiljø, skoler, grønt gress, tanker om slike ting er viktige å ta stilling til. Vi var på visninger i suburbia, så på rekkehus, to-mannsboliger og den slags. Men der får du ofte oppussing på kjøpet, og vi er ikke oppussingsmennesker. Hadde havnet på Sinnasnekkeren på et blunk. Det føltes ikke riktig. Kjøper du nytt, kan du legge tanken på oppussing på hylla i årevis.»

Å kjøpe ny bolig er et stort valg, særlig når det er barn i bildet. — Linda


Dan nikker. «Og så er det reiseveien. Vi jobber i byen, ønsket vi virkelig å bruke mer tid enn nødvendig på å komme oss til og fra? Vi trengte ikke tenke oss om lenge for å finne ut at svaret var nei. Så da vi fikk sjansen til å kjøpe en leilighet i Nyegaardskvartalet, slo vi til.»

De veksler et smil.

Han fortsetter. «Vi ventet den klassiske herregud-hva-har-vi-gjort reaksjonen, men den kom ikke. Vi var såpass gjennomtenkte fra før. Og da Lily fikk plass i Vitaminveien barnehage på taket av Odeon Kino falt alle brikkene pent på plass. Avstanden dit fra den nye leiligheten kan måles i antall skritt, og er på måter et godt bilde på en av de virkelig store fordelene ved å bo der. Fravær av avstand. Vi får alt rett i nærheten. Jobbveien min blir redusert med 20 minutter, det går buss og t-bane til alle kanter. Storo har og får en hel haug med butikker, cafeer, restauranter og kinoer, og det tar oss få minutter å gå til Akerselva. Der er det benker, badeplasser og grillområder, og stier som fører både opp i marka og ned mot byen. En grønn åre. Det ligger også fint til i forhold til byen, vi fikk en leilighet i 7-etasje med to balkonger og var veldig spent på utsikten. En tid tilbake ble vi invitert opp i en heis for å sjekke, og vi var rimelig spent på veien opp. Men alt var der. Byen vil ligge under føttene våre.»

Nyegaardskvartalet blir en ny type bolig, hvor fellesområder, sykkelparkering og allsidig bruk har vært viktige elementer i utviklingen. Har dette noe for seg, og hvor viktig var det for avgjørelsen? Også her er Dan og Linda gjennomtenkte.

Vi tror denne bo-formen blir den vanlige fremover.
— Dan


«Vi tror denne bo-formen blir den vanlige fremover,» sier Dan. «Det blir et felles kontorområde som beboerne kan jobbe fra. Den vil jeg bruke flittig. All digital infrastruktur peker på at dette blir en svært vanlig arbeidsform fremover, behovet for felleskontorer vil bli stort. Å ha et i arbeidsmiljø jeg bor i kommer til å bli helt suverent. Felles takterrasser og grøntområder mellom byggene er også med på å tegne bildet av en fremtidsrettet bolig, her får det sosiale gode vekstmuligheter. Det er viktig. Lekeplassene Lily får blir også helt supre. Plass til mange sykler er et must, bil i sentrum blir stadig mindre relevant. Breeam-miljøsertifisering er også fint; vi er ikke hardcore miljøfolk men det er fint å vite at miljøet blir ivaretatt og at ventilasjonen blir topp.»

Lily gir tydelige signaler på at intervjuet begynner å nærme seg slutten. Linda får siste ordet.

«Det tar enda litt tid før vi kan flytte inn, men det gir oss mulighet til å bo oss ferdig her, god tid på å pakke oss ut. Men vi gleder oss masse! Da vi feiret fem års bryllupsdag for litt siden spiste vi på en restaurant som vil ligge i det nye nærområdet vårt. Etterpå gikk vi ut på fortauet og kikket opp mot stedet vi skal bo i. De har sagt at vi får nøkkel til leiligheten før 1. januar 2021. Så nyttårsaften skal vi nyte hele byens fyrverkeri fra balkongen vår.»