veidekke
Frida Fjelde-Gløersen og Ilijou Boyaclziev går i 9A på Fyrstikkalleen ungdomsskole og kan snart forsyne seg av selvdyrkede grønnsaker på Helsfyr. Foto: Rim Hjelde Elmofty

Frida (15) og Ilija (14) kan plukke med seg selvdyrket mat på vei hjem fra skolen

2021-06-15
Elevene på Fyrstikkalléen skole skal bidra til at Helsfyr blir grønnere ved å dyrke mat i området. – Det passer naturlig inn i planene om et grønt Helsfyr, sier eiendomsutvikler Bjørn Lind.

Avisa Oslo fikk være med da 9A på F21 skulle dyrke sin egen mat langs skoleveien på Helsfyr. Prosjektet, som går under emneknaggen #spiseligskolevei, skal spre grønn glede og kunnskap blant ungdommene og andre i nærmiljøet.

Bjørn Lind fra eiendomsselskapet Nordr samarbeider med skolen om prosjektet, og er glad for å se engasjementet blant elevene.

–Det er en del av en grønn omstilling og jeg tror det er viktig at flest mulig er med på det, sier eiendomsutvikler Bjørn Lind.

Urban kjøkkenhage: Her kan ungdommene plukke med seg mat hjem til middag. Foto: Rim Hjelde Elmofty

Undervisning utenom det vanlige

Frida Fjelde-Gløersen og Ilija Boyaclziev synes det er gøy å gjøre noe de ikke vanligvis driver med.

– Det er mye bedre enn å sitte inne og ha naturfag, sier Frida.

Frida Fjeld-Gløersen, Maja Skuterud Aarum og Olivia Rognøy Ohlgren inspiserer de nye plantene sine. Foto: Rim Hjelde Elmofty

Torsdag har de blant annet dyrket tomater, isbergsalat, brokkoli og blomkål. Ilija tror han kommer til å få bruk for kunnskapene om dyrking senere.

Prosjektleder for spiselig skolevei, Kari Engh Johansen merker en tydelig interesse blant elevene og tror de unge er opptatt av å lære om egendyrket mat.

– Jeg tror de kommer til å benytte seg av det de har dyrket og vise det frem til andre, sier hun til AO.


Ilija Boyaclziev synes det er gøy å drive med dyrking.

Vil forbedre Helsfyr

Bjørn Lind og Nordr har store planer for Helsfyr og nærmiljøet. Om noen år kommer det 400 nye boliger i området, og også der vil det være mulig å drive med urbant landbruk.

– Vi vil legge til rette for så mye dyrking som mulig, sier han.

Helsfyr har vært preget av store eiendomsaktiviteter og bygging i lang tid, og Bjørn Lind tror nærmiljøet mangler en del tilbud.

– Det er mye industribygg her og da tror jeg det er viktig at vi som by utviklere bidrar til at Helsfyr blir et hyggelig sted å være.

Kari Engh Johansen forteller at de vil åpne for at forbipasserende kan forsyne seg av maten i parsellkassene under emneknaggen #forsyndegforsiktig. Da vil flere kunne få glede av ungdommenes spiselige skolevei.

Det er flere parsellkasser rundt omkring på Helsfyr, blant annet på Fyrstikktorget. Foto: Rim Hjelde Elmofty